< Terug naar de interactive

Duik mee naar het verborgen scheepswrak en haar schatten

De Jurk

Op de bodem van de Waddenzee ligt een Rijksmonument, het Burgzand Noord. Het water stroomt er hard en het zicht is er beperkt, soms maar 30 centimeter. Het herbergt vele eeuwenoude scheepswrakken, waar spectaculaire vondsten uit tevoorschijn komen. Waaronder de beroemde 17e eeuwse jurk uit het Palmhoutwrak, opgedoken door Texelse amateurduikers in 2014.

Officieel heeft niemand toegang tot het wrak en de schatten die er te vinden zijn. Bovendien is het meenemen van de vondsten strafbaar. Op deze website hebben we daarom het Palmhoutwrak nagebouwd, zodat je er toch zelf op avontuur kunt om de schatten te ontdekken.

Duiker
"Je wil altijd verder en weten wat er in zit, dat is het schatzoeken en dat blijft spannend. Ik denk dat elke jongen dat heeft."
- Duiker Hans Dijker

De duikers die naar wrakken als deze duiken, raken in vervoering door het schip en de schatten aan boord. Zij zijn de eersten in eeuwen die de spullen uit het wrak zien en aanraken. Zij zien de duik als een tijdreis. Daarom nemen we je hier ook mee naar de plek waar het allemaal begon: de 17e eeuw. Toen deze plek - de Rede van Texel - een drukbevaren plek was, waar vrijwel alle schepen die uitvoeren naar alle windrichtingen wachtten op de juiste wind. Scroll naar het wrak, luister naar het commentaar van verschillende duikers, en vind de belangrijkste vondsten uit het Palmhoutwrak. Veel plezier!

De Jurk

Hoe werkt de site?

Deze interactieve documentaire is rijk aan audio, voice-over en muziek en komt het best tot zijn recht als je het geluid aan hebt staan, en een koptelefoon opzet. Je navigeert door de site door naar beneden te scrollen. Zodra je een voice-over hoort kun je stoppen met scrollen en luisteren. Je kan altijd doorscrollen om door te gaan in het wrak. Op een desktopcomputer kun je oook door de documentaire scrollen met behulp van de pijltjestoetsen (↑↓) en kun je met de muis naar links en rechts bewegen om onderwater naar links en rechts te kijken. Op een mobiele telefoon kun je naar links en rechts kijken door je apparaat naar links of rechts te bewegen.